© Rootsville.eu

Paul Kahn (US) re-release 1999
tiltle: These Ears and Eyes
music: Songwriter - Roots
release date: october 25, 2024
label: Mighty Quinn Records
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Shelly Berg

© Rootsville 2024


Paul Kahns decennialange carrière wordt gekenmerkt door een passie voor rootsmuziek. Songwriter, werkende muzikant, oprichter van een muziekboekingsbureau, muziekuitgever, producer, schrijver, artiestenmanager en historicus, Paul heeft veel hoeden gedragen.

Stuart J. Rosenberg, de in Chicago gevestigde muzikant, producer, radiopresentator en promotor, die op 7 mei 2024 overleed op 68-jarige leeftijd, was een van Pauls diepste medewerkers en meest blijvende muzikale vrienden. Paul raakte bevriend met Stuart toen hij in de jaren 90 artiesten boekte, toen Stuart concerten produceerde.

In 1998 produceerde Stuart demo's van enkele van Pauls originele nummers, met een band met de crème de la crème van de muzikanten uit de omgeving van Chicago. De sessies leidden tot de release van het album Paul Kahn: These Ears And Eyes in 1999. De release viel samen met de 20e verjaardag van Concerted Efforts, het boutique muziekboekingsbureau opgericht en geleid door Paul Kahn. Het album intrigeerde de muziekwereld, wat leidde tot features en lovende recensies in internationale media, waaronder fRoots (Engeland), The Jerusalem Post (Israël), The Boston Globe en het muziekweekblad Pollstar Magazine. "Zijn rootsy, ouderwetse, voornamelijk akoestische, swing-gebaseerde strijkbandarrangementen, zijn droge vocalen en zijn plezier in woordspelingen geven het geheel een vaudevillian-gevoel," schreef Seth Rogovoy voor Berkshire Eagle.

In 2024 zal Mighty Quinn Records nieuw leven inblazen voor These Ears And Eyes door het album opnieuw uit te brengen op alle digitale platforms, 25 jaar na de oprichting. Door een nieuwe betekenis te geven aan het spreekwoord, goede dingen komen naar degenen die wachten, legde Jerry Roche, het hoofd van het label Mighty Quinn Records, uit: "je hoort een artiest die van muziek houdt. De vreugde is aanstekelijk van het eerste tot het laatste nummer."

Na de eerste release toerden Paul op gitaar en zang en Stuart op mandoline en viool om het album te promoten, waaronder optredens op het Montreal Jazz Festival, het Quebec Summer Festival en legendarische locaties, waaronder The Bottom Line (NYC), Club Passim (Cambridge, MA), The Ark (Ann Arbor, MI) en The Iron Horse (Northampton, MA). Hun optreden op het Festival D'ete International de Quebec in juli 2000 was opmerkelijk vanwege de toevoeging aan het ensemble van zangeres, mandolinist, percussionist Catherine Russell, die Paul eerder dat jaar had ontmoet tijdens een opnamesessie van The Holmes Brothers.

Kort na haar optreden in Quebec City voegde Catherine Russell zich bij David Bowie als lid van zijn band voor wereldtournees in 2002-2004. Na terugkomst van David Bowie's Reality Tour stelde Paul voor dat Catherine Russell zou opnemen als leider, en rekruteerde Stuart J. Rosenberg om demo's te produceren en te spelen, wat resulteerde in Catherine Russell's debuutalbum, Cat (2006). Het album bevatte Catherine's interpretatie van twee nieuwe Paul Kahn-originelen, "Blue Memories" en "The Poker".

In 2010 produceerde Paul Catherine Russell's derde album, Inside This Heart of Mine, dat Catherine's versie van het nummer "November" bevatte, dat oorspronkelijk verscheen op These Ears And Eyes. Catherine getuigt dat ze aangetrokken werd door "Paul's pittoreske songwriting, die de ziel raakt met universele thema's." Sindsdien heeft Paul zes Catherine Russell-albums geproduceerd of medegeproduceerd, waarvan er twee Grammy©-nominaties ontvingen voor Best Jazz Vocal Album. Er wordt nu gewerkt aan plannen voor een nieuw studioalbum van Paul Kahn, geproduceerd door Catherine Russell, die de gunst zal vergelden.

tracks:

1.Bigger Than My Heart
2. Lovin’ You Way Too Much
3. These Ears And Eyes
4. Little Drops Of Water
5. Bear Of Orcas Island
6. November
7. Second Hand Smoke
8. Ginger Lee
9. Marmalade
10. Mr. Blues
11. Wayward Daughter
12. Shinnecock Canal